• +387 33 255 388
  • sekretarijat.am@sda.ba
  • Mehmeda Spahe 14, Sarajevo
Vijesti
Polaznici ALPI programa ispred Asocijacije mladih SDA na Southeastern Europe Democracy Summitt

Polaznici ALPI programa ispred Asocijacije mladih SDA na Southeastern Europe Democracy Summitt

Polaznici ALPI programa ispred Asocijacije mladih SDA – Mensur Seferović, Alma Tulek i Erna Merdic Smailhodžić imali su priliku da prisustvuju regionalnom događaju pod nazivom Southeastern Europe Democracy Summitt (SEE|DEM), koji se održava u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta u Budvi.

Ovogodišnji samit okuplja visoke funkcionere iz Sjedinjenih Američkih Država, Evrope i regije, te brojne relevantne stručnjake, s ciljem da se razgovara o ključnim temama koje se odnose na regionalnu stabilnost.

U fokusu događaja su reperkusije rata u Ukrajini na Zapadni Balkan, uz panel diskusiju o promjeni političke i bezbjednosne dinamike, ruskom uticaju te sve većim troškovima “odliva mozgova” iz regiona.

Panelisti na samitu su, između ostalih, predsjednik vlade Crne Gore Dritan Abazović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Escobar, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Sir Stjuart Pič.

Duboku zahvalnost, kao mladi političari, dugujemo Međunarodnom republikanskom institutu koju nam je uputio poziv i omogućio da aktivno učestvujemo u ovakvom jednom događaju.