• +387 33 255 388
  • sekretarijat.am@sda.ba
  • Mehmeda Spahe 14, Sarajevo
Vijesti
Okrugli sto: “Izazovi i perspektive geopolitičke situacije – pozicija BiH”

Okrugli sto: “Izazovi i perspektive geopolitičke situacije – pozicija BiH”

Danas je u Sarajevu održan okrugli sto na temu “Izazovi i perspektive geopolitičke situacije – pozicija Bosne i Hercegovine”, u organizaciji Senata SDA, Političke akademije SDA i Asocijacije mladih SDA BiH. U ime organizatora skupu se obratio prof. dr. Nedžad Branković, predsjednik Senata SDA, te istakao da je geopolitika odnos političkih sila prema geopolitičkim potencijalima jedne države, a da je naša zadaća da na najbolji način ojačamo naše unutrašnje, geopolitičke potencijale.

Govornici na okruglom stolu bili su prof.dr. Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH i predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Centar za edukaciju i inicijative” – Političke akademije SDA BiH, prof.dr. Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, g. Neil Kavanagh, zamjenik ambasadora Velike Britanije u BiH.

Cilj okruglog stola bio je potaknuti otvorenu diskusiju predstavnika državnih, akademskih i diplomatskih institucija o aktuelnom prestrukturiranju međunarodnih odnosa, ruskoj agresiji na Ukrajinu i refleksijama ove krize na odnose na Zapadnom Balkanu.

Na okruglom stolu zaključeno je da je neuspjela okupacija Ukrajine ipak zaustavila opasne aktivnosti na Balkanu, te da je za Bosnu i Hercegovinu u kontekstu trenutnih globalnih kretanja izuzetno važno da sve svoje kapacitete usmjeri na nastavak euroatlantskih integracija, koje su za našu državu od egzistencijalnog značaja.