• +387 33 255 388
  • sekretarijat.am@sda.ba
  • Mehmeda Spahe 14, Sarajevo

Predsjednik

Haris Šabanović je rođen u Mostaru 5.3.1990. Osnovnu školu Gnojnice je završio 2005. kao učenik generacije, srednju Ekonomsku školu je završio također u Mostaru stičući ponovo titulu učenik generacije. Završio je Ekonomski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. Od 2010. bio je koordinator za rad Info servisa za mlade Medžlisa IZ Mostar, te član Vijeća mladih Grada Mostara. Bio je i predsjednik Unije studenata Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. U periodu 2015-2020 obnašao je funkciju predsjednika KO AM SDA HNK. U maju 2020. izabran je za predsjednika Povjereništva Asocijacije mladih SDA. Oženjen je i otac jednog djeteta.

Zašto ste se uopće odlučili za SDA i njenu omladinsku organizaciju?

Danas postoji opća kriza svijesti kada je riječ o politici pa se trebate svojski namučiti da ljudima objasnite da imate ideale i da ste u nekom projektu zbog njih i da istinski vjerujete da će rad na tom polju doprinijeti općoj društvenoj koristi. Kada imate 18 ili 19 godina, ili koju godinu više, kada ste u nekoj fazi psihološkog i filozofskog sazrijevanja, nešto najbolje što neko može da uradi za vas jeste da vam da Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića, naročito ako ste malo buntovnijeg i radišnijeg duha. Kod mene je to više bio splet okolnosti da sam tada bukvalno naletio na to djelo i prihvatio ga kao nešto meni slično, nešto s čim se mogu identificirati. Politički pluralizam kao glavno obilježje demokratskog sistema pozitivna je stvar koja podrazumijeva i uvažava ljudske i karakterne različitosti i afinitete, ne bi valjalo da živimo u jednoumlju. Ja sam se tako tada kao jedva punoljetna osoba prepoznao i suživio s tom ideologijom, iako mi tada nije bilo ni na kraj pameti da će to jednog dana biti moja profesionalna okupacija. S vremenom, kako je moj politički i društveni angažman postajao intenzivniji, bolje sam razumijevao zanat zvani politika, te danas svoj poziv ni najmanje ne smatram hobijem, nego vrlo odgovornim preuzetim emanetom kojem valja čista obraza odgovoriti.

Asocijacija mladih je nasljednica MOS-a (Muslimanskog omladinskog saveza). Ove godine obilježavamo 30 godina postojanja Asocijacije, tj. MOS-a. To je organizacija koja ime temelje, historiju, veliki broj današnjih funkcionera SDA prošli su redove AM SDA. Ipak, neka druga vremena su pred nama. Vidim da postoje velika očekivanja od nas, i to me veseli. To je znak da ljudi vide nešto u nama, pa čak i oni koji nas ne vole, kritikuju i napadaju. Da smo slabi i neozbiljni, ne bismo nikome bili zanimljivi. Imam jasnu viziju šta ova organizacija treba da bude i šta da radi za 3 mjeseca, ali i za 3 godine. Mi moramo formirati buduće državnike koji će voditi Bosnu i Hercegovinu, konstantno ih educirati, ohrabrivati, usmjeravati. Ova zemlja ima zlatne momke i djevojke koje treba samo malo pogurati u pravom smjeru i oni će znati šta da rade. Bavit ćemo se zagovaračkom politikom, kreirati zakonska rješenja koja su potrebna mladim ljudima, osnaživati politike prema mladima na svakom pedlju Bosne i Hercegovine, s naglaskom na povratničke sredine. Formirat ćemo naš klub mladih zastupnika i vijećnika SDA radi bolje komunikacije i prohodnosti tih inicijativa. Vodit ćemo računa i o našoj historiji, ne dopuštajući da bitne stvari padnu u zaborav. Radit ćemo na prepoznatljivosti u međunarodnim okvirima. Želim da postanemo bitan segment u radu YEPP-a (omladina Evropske narodne stranke), intenzivno sarađujući s partijama članicama, ne zaboravljajući naše prijatelje u regiji i na istoku. Saradnju s našim partnerima poput Fondacije “Konrad Adenauer”, Instituta “Robert Schuman”, IRI, NDI, EDS želimo dići na viši nivo, to su izuzetne organizacije koje imaju moje velike simpatije i zahvalnost za sve dosad urađeno za Asocijaciju mladih SDA. Ukratko, želim da AM SDA u političkom organiziranju omladine bude brend i uopće ne sumnjam da ćemo to postići. U Povjereništvu AM SDA BiH imam odličan tim koji ovo može napraviti. Ko misli u ovom poslu da nešto može sam ili ne razumije ovaj posao ili nema najbolje namjere.